Producent jaj konsumpcyjnych

Masz pytania?61 285 73 20

Wiedza o jaju

Na początek…

Warto dowiedzieć się podstawowych informacji o kupowanych przez Państwa jajach. Zależy nam, aby nie tylko nasi pośrednicy czy klienci hurtowi posiadali należytą wiedzę, ale również aby bezpośredni konsumenci zasmakowali i bliżej poznali nasze produkty.

Aby poszerzyć swoją wiedzę na temat jajek, warto poznać zasady znakowania jaj.

Zgodnie z § 33 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 roku w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.) każde sprzedawane jajo przeznaczone do handlu detalicznego musi być oznakowane ciągiem liczb, które objaśniają w jakim systemie jajko zostało wyprodukowane, z jakiego kraju pochodzi oraz z jakiej fermy.

Nasze jaja oznaczone są symbolem 3 PL 30251303.

Pierwsza cyfra wskazuje system hodowlany.

         0- Jaja z produkcji ekologicznej

         1- Jaja z wolnego wybiegu

         2- Jaja z chowu ściółkowego

         3-Jaja z chowu klatkowego

Litery oznaczają kraj pochodzenia, następne 8 cyfr to wydany przez Głównego Lekarza Weterynarii indywidualny numer przypisany do fermy.

Całość ta sprowadza się na łatwy sposób identyfikacji miejsca z którego owe jajka pochodzą.

Również opakowania jaj kurzych muszą posiadać dobrze widoczne i czytelne informacje na temat zakładu pakowania jaj, klasę jakości i wagi. Znajdować się też musi zalecenie przechowywania jaj po zakupie w warunkach chłodniczych, data minimalnej trwałości oraz metoda chowu kur wyrażana słownie.

Ciekawostki…

Czy wiesz, że… istnieje prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajka? Wystarczy jedynie zanurzyć je w pojemniku z osoloną wodą i obserwować. Jeśli jajko utonie oznacza, że jest świeże. Jeśli jednak unosi się choć w połowie na powierzchni, lepiej zrezygnować z jego konsumpcji.

Czy wiesz, że… aby jajko nie pękło w trakcie gotowania należy je odpowiednio wcześnie wyciągnąć z lodówki, aby wzrosła jego temperatura a następnie delikatnie włożyć do posolonego wrzątku?

Czy wiesz, że… nie należy myć jajek jeśli nie planuje się ich szybkiej konsumpcji? Nie robi się tego, ponieważ pozbawiamy wtedy skorupkę naturalnej warstwy ochronnej.

Czy wiesz, że… jajo w niemal 90% składa się z wody? Brakujące 9% to cenne aminokwasy, a tylko 1% to łącznie węglowodany, sole mineralne i witaminy.

Czy wiesz, że… gotowanie jaj powyżej 10 minut (od momentu zagotowania wody) powoduje straty witamin i obniża ich wartość odżywczą nawet o około 40%.

Czy wiesz, że… produkcja jaj konsumpcyjnych w Polsce wynosi ponad 10 miliardów? Z tego ponad 3 miliardy polskich jaj przeznaczone są na eksport.

Przydatne linki…

Strona internetowa Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu, www.kipdip.org.pl
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, www.minrol.gov.pl
Informacje dla konsumentów, www.jedzmyjaja.pl
Agencja Rynku Rolnego, www.arr.gov.pl
Główny Inspektoriat Weterynarii, www.wetgiw.gov.pl
Trans Pro Sp. z o.o., www.transpro.com.pl
Centrum fotograficzne Foto- Amigo, www.amigo-foto.pl